Ваня Висарионова за движението и формата

 1. Коя е Ваня Висарионова?
  Майка, личен треньор, специалист по ресторативно движение. Вманиачена на тема “естествена”/анатомична стойка и пълноценни движения.

 2. Как би обяснила с какво се занимаваш на едно петгодишно дете?
  За дървеното човече Пинокио чувал/а ли си? Моята супер сила е да вдъхна живот на хората, които се чувстват като Пинокио. 

 3. Какво е ресторативно движение?
  Начин на живот. Цялостна система за възстановяване на естествената/анатомична стойка на тялото чрез упражнения, промяна на навиците в ежедневието и подравняване на тялото.

 4. С какво този метод се различава от други практики като йога или Фелденкрайс например?
  Според мен, тъй като не съм запозната подробно с тези два метода, разликата е в това, че с ресторативно движение получаваш осъзнатост за промяна на навиците в ежедневието и научаваш коя е неутралната/анатомична позиция на тялото.

 5. Какво се случва с нас като резултат от  практикуването?
  Костите на тялото възстановяват своята анатомична позиция и това предотвратява износване на ставите, болки, травми и контузии.

 6. Въпросът, който ме вълнува напоследък е какво влагат хората във „влизам във форма“. Какво според теб означава да влезеш във форма? Опитваме ли се понякога да влизаме във форма не по наша мярка?
  За всеки човек “влизам във форма” означава нещо различно, но обикновено се свързва с начина, по който искат да изглеждат. Искат да се чувстват добре в кожата си е друго определение за “влизам във форма”.
  В Германия, например, има система за оценяване на физическото състояние в зависимост от възрастта и пола. Съответно, ако даден човек покрива определени физически критерии плаща по-малко здравни осигуровки.
  В България имаме тестове за измерване на физическата дееспособност. Това са тестовете, които се правят в училище.
  1. Тест за бързина – 50 м гладко бягане от висок старт, в секунди (X1).
  2. Тест за хоризонтална отскокливост – скок на дължина от място с два крака, в см (X2).
  3. Тест за вертикална отскокливост – вертикален отскок от място с два крака, в см (X3).
  4. Тест за сила на коремните мускули – изправяне от тилен лег до седеж, брой (X4).
  5. Тест за сила на раменен пояс – хвърляне на плътна топка (2 кг) над глава, в см (X5).
  6. Тест за гъвкавост – наклон в дълбочина с обтегнати колене, в см (X6).
  7. Тест за издръжливост – 300 м гладко бягане от висок старт, в секунди (X7).

  Според мен това е една добра отправна точка за средностатистическия човек и ако иска да разбере дали е “във форма” нека да направи теста.

  Естествено, всеки може да иска да изглежда по определен начин и за него “във форма” да означава нещо друго.

  Да, хората искат да влязат “във форма”, която не е по тяхната мярка, защото медиите ни обсипват със снимки на прекалено слаби модели или такива, които са с мускули. Хората не си дават сметка, че зад това как изглежда един човек стои години труд и начин на живот. Не могат да очакват за 3 месеца да се преобразят.

 7. Как да тренираме за здраве? Добре ли е според теб да съчетаваме вдигане на тежести, бягане, разтягане, расторативно движение и как да го правим по адекватен начин?
  Ако се обосновем на науката, т.е. на базата на тестовете, които описах по-горе, човек трябва да има и гъвкавост и издръжливост и сила. Определено препоръчвам съчетаване на различни движения. Примерно 2 или 3 пъти в седмицата силови тренировки, всеки ден по 20мин. разтягания/йога/ресторативно движение и 1 или 2 пъти в седмицата бягане. От време на време е добре тялото да се предизвиква с нов вид движения – танци, катерене, скачане на батут. Така ще доставим богата палитра от движения за цялото тяло.

 8. С какви групи хора обикновено работиш? Как им  помагаш да поддържат мотивацията си и да не се отказват?
  Основно работя с майки, бременни или наскоро родили жени. Не вярвам в мотивацията. Старая се да вдъхновявам момичетата с личен пример. Помагам им да не се отказват и да бъдат постоянни. Всеки ден да се грижат за себе си и с малки стъпки да постигат целите си.

 9. Как се грижиш за себе си? Променя ли се тази грижа с годините?
  С годините се научих да слушам тялото си. Преди години тренирах силово, с големи тежести. Но вече усещам, че тялото ми няма нужда от това. Обикновено седмицата ми изглежда по следния начин:
  – практикувам йога и/или ресторативно движение всеки ден (т.е. разтягам се)
  – тренирам динамично 3 пъти в седмицата като съчетавам упражнения за сила, издръжливост, бързина в различни комбинации
  – един или два пъти седмично бягам между 5 и 10 км.
  – понякога ходя на танци и се предизвиквам с нови движения и спортове.
 10. Каква според теб е достатъчно добрата майка?
  Няма такава. Важното е всяка жена да дава най-доброто от себе си в момента. Нормално е да преминаваме през различни състояния по време на майчинството. Стига да даваме 100% от себе си, това е достатъчно. Така или иначе за всяко дете майка му е най-добрата!

 11. Кои са вдъхновяващите личности за теб? Какво послание или мисъл си запомнила?
  Една от най-вдъхновяващите личности за мен е Надежда Лекарска (повече можете да прочетете тук). Тя е “жива история” на Български Олимпийски Комитет и на Олимпийското движение въобще. Първата жена олимпийско аташе – пряката връзка за ежедневен оперативен контакт на ръководството на всяка национална делегация с оргкомитета на съответните олимпийски игри и МОК. От Мелбърн ’56 изпълнява тези функции още 5 пъти.

  Родена е през 1916г. и има наистина много интересен живот. За годините, в които живяла е била изключителна с това, че е владеела три езика – английски, френски и немски. Имала е английска детегледачка и е възпитавана в обноски. Още преди 20 години от нея научих за Мария Монтесори. Тя ими три деца и разказваше, че ги отглежда по този метод.

  От нея съм “взела” и следвам мотото “Без инициатива няма перспектива”.
  Може да прочетете книга за нея “Надежда Лекарска – позната и непозната” от Катя Иванова, управител на Музея на спорта в София.

 12. Името на страницата ми означава движение, какво е движението за теб?
  Живот!

 13. В моята работа се интересувам от психичните (вътрешните) движения, които много често намират израз и в телесните, както и от психосоматика, тоест връзката между тяло и психика. Смяташ ли, че е важно да подхождаме по по-цялостен начин към здравето си и как за теб изглежда това?
  Абсолютно! Години наред преработвах психическите натоварвания и стрес със спорт и движение. В един момент обаче осъзнах, че се изтощавам и това може да доведе до травми и контузии. Вече няколко месеца ходя на терапевт и се опитвам да опозная и психиката си, така както познавам физическото си тяло.
  “Здрав ум в здраво тяло”! Тяло и дух за мен са взаимозаменяеми. Не може едното да съществува без другото. Тази латинска сентенция е взета от Ювенал – (Сатира Х, стих 356), където фразата е част от отговора на автора на въпроса „какво хората трябва да желаят от живота“. Какво повече да желаеш от здрав дух и здраво тяло.

 14. Как според теб са свързани стойката на тялото и това колко се движим с психичното здраве?
  Наскоро мислих по този въпрос. Синът ми имаше първото си състезание по плуване. Това беше и неговото първо състезание въобще. Гледах го отстрани. По тялото му, можех да видя, че се притеснява – раменете отпуснати напред и приведен. Все едно искаше да се скрие в “черупката” си. Езикът на тялото никога не лъже. Ако сме в добра физическа форма, може и да контролираме донякъде тялото ни да НЕ показва нашите емоции. Но все нещо ще ни издаде.
  Но има изследвания и за обратния феномен. Че ако се изпъчиш гордо, вдигнеш глава и изпъчиш гърдите напред, това ще ти даде увереност, дори и да се притесняваш. Много специалисти  препоръчват това “упражнение” с тялото преди важна презентация.
  Според мен, обаче, е важно вътрешната увереност и психиката да отговорят на вътрешния глас. Тогава сме автентични и хората ще приемат това, което казваме. А и ние самите ще се чувстваме по-истински.

 15. Какво ново в професионален план замисляш?
  От началото на годината промених начина си на работа. Вече водя само индивидуални тренировки, вместо групови. И общо взето работя упорито, всеки ден и променям плановете си и целите си в движение.

 16. Къде можем да те открием ако имаме нужда от консултация или искаме да започнем да тренираме с теб?
  На моята страница fitbabyhotmama.com, която обаче не е много актуално. Най-добре, ако човек иска да научи повече за мен, да потърси информация онлайн, да попита някой познат и ако чуе добри отзиви да ми се обади. 90% от клиентите ми идват по препоръка на приятел.
 17. Има ли нещо за което не попитах, но искаш да кажеш?
  Да. Може би за онази част  от работата ми, която включва онлайн програми. Чрез тях достигам до по-голям брой хора. За тях можете да научите повече на mamasum.bg. Благодаря ти, че ме покани да пиша за твоя блог, както и на всеки един, който стигна до края на публикацията!

Снимки: Личен архив Ваня Висарионова

©2020 Anastas Tarpanov

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s