Какво значи влизане във форма

Вероятно първата асоциация е свързна с това да сваляш килограми и да правиш физически упражнения. Не бива да забравяме, че този процес включва и психологически ресурси като определена нагласа, воля, която върши работа само в началото и в определени моменти, но в  дългосрочен план се изчерпва, мотивация, която първоначално идва от външни източници (видео, снимки, истории на хора, които са постигнали резултати, вдъхновители), но постепенно започва и да се самопроизвежда след първите резултати и повдигане на самочувствието в процеса.
Има един първоначален ентусиазъм, който е добре да се съчетава с осъзнаване за това, че крайната цел няма да се случи бързо и лесно, че се появяват непрекъснато нови фактори в живота, които „пречат“.  Бих го сравнила с тегленето на кредит за къща, когато се иска да имаш една известна сума първоначална лична инвестиция, с която показваш, че поемаш истински ангажимент. С влизането във форма също е така, с ходенето на психотерапия, с ученето на нещо, нужно е да се ангажираш с процеса, да си готов да вложиш ресурси като време и внимание.
Всякаква физическа активност е по-добра от никаква.  Може би е добра идея преди човек да се впусне в резки промени в живота си свързани със строги диети и тренировки първо да помисли дали е достатъчно активен в ежеденвието си, дали може да подобри на първо време общата си активност като ходенето, разходките сред природата, времето на открито,  да се погрижи за стойката си, времето, което прекарва седнал пред компютър,  да намери занимание, което му доставя истинско удоволствие.
 Да бъдеш активен не е непременно свързано с това се подготвяш за  маратони. Намирането на занимание, което ни харесва дава усещане за цел, която не е твърде изискваща и дава възможност да се надгражда с времето. Нещата, които харесваме и можем да правим редовно са по-важни от това да се накараме да правим нещо, което „трябва“. Ако сме избрали групови занимания това е и начин да се срещаме с хора, с които имаме общ интерес и така общуването и свъзването с другите помага за мотивацията както и в много други различни аспекти.
Относно отслабването, може би е добре да помилим от кога и с какво свързваме покачването на теглото си, можем ли да подобрим хранителните си навици и съня? Как се справяме със стреса, тревожни ли сме, използваме ли храната като успокоително?
Какво значи влизане във форма? В чия форма?  Водим ли се от някакви чужди критерии, как сме се харесвали, как се харесваме, какво ни помага да се чувстваме добре в кожата си, какво искаме да променим и защо? Искаме ли да се познаваме по-добре с всичките си качества и недостатъци? Сравняваме ли се с други хора? Това, което искаме защо го искаме наистина?
Влизането във форма е на първо място свързване със себе си, желанията и нуждите си, с приемане и заобичване такъв какъвто си в момента, повече осъзнатост, която идва през различни практики, четене или работа със специалист, едно оглеждане къде си и с кого си. Нещо като себеанализ и предоговаряне със себе си за това как искаш за продължиш защото изглежда има неща, които вече не ти помагат и не работят за теб.  Разбира се, че това не е единствения начин, има хора, които започват някакъв спорт без да са си задавали каквито и да е въпроси и оттам се задвижава  процес по себепознание и наместване, но сякаш е важно да се знае, че в каквото и да се въвлечем в него участва цялата ни личност и промените на се случват локално.

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s