Безсъние

Защо на мен? Какво направих за да заслужа това? Какво се случва с мен?

Това са мисли които могат да минават през главата на един човек страдащ от безсъние в 2:00 през нощта, например. Също така той/тя може да си мисли за световното положение, за нещо незначително пропуснато през деня, за бъдещето, за миналото, за съученичката в първи клас, за кучето пред блока…Въобще един безкраен поток и чувство, че е сам, че това се случва само с него, че никога няма да е нормален. Какво би станало ако това продължи вечено, как ще живее? Сигурно трябва да диша по специален начин, сигурно трябва да си пусне музика. Купува си смарт часовник за да следи количеството сън може би. Проблемите със съня нахуват в мисилите и започва страх преди лягане и чудене дали ще заспи, а очакваните затруднения допълнително усложняват ситуацията.

Ние би трябвало да прекарваме една трета от живота си в спейки. Сънят е жизненоважен, има хомеостатична функция регулираща имунната система, телесната температура и растежа на децата. На всяка възраст сънят ни помага да организираме информацията събрана през деня. Липсата на сън има доста последици. Хората с разстройство на съня  често изпитват умора или сънливост през деня, заедно със свързаните с това невнимание, раздразнителност и проблеми с концентрацията върху задачите, понякога е до такава крайност, че работата или социалният им живот страдат.

Според статистиката около една трета от възрастните съобщават, че са имали симптоми на безсъние, като десет до 15 процента регистрират увреждания през деня. Между шест и десет процента от хората отговарят на критериите за безсъние, което е най-честото известно разстройство на съня

Дефиницията за безсъние все още не е напълно установена, но в DSM-5 (Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства)  съществува отделно разстройство. Диагностичните критерии включват:

 •  изразена неудовлетвореност от  количество или качество на съня
 • оплакване от едно или няколко от следните затруднения: трудно заспиване, затруднено поддържане на съня, ранно събуждане
 • значителен дистрес или смущение в личностното функциониране в ежедневието причинено от затрудненията в съня
 • нарушенията на съня се появяват поне три пъти седмично
 • затрудненията със съня са поне от три месеца
 • затрудненията със съня се появяват въпреки адекватните възможности и обстоятелства за сън

Причини за безсънието

Няма една-единствена причина за безсънието, но много фактори могат да допринесат за появата на състоянието като:

Стрес и тревожност
Стресът или тревожността могат да затруднят съня, като причиняват напрежение или чувство на безпокойство и свръхстимулация. 

 Други нарушения на съня
Някои нарушенияна съня могат да причинят безсъние или да съществуват едновременно с това състояние. Синдромът на неспокойните крака, например, може да попречи на опитите за заспиване, докато сънната апнея кара страдащия да се събужда за кратко, но многократно през нощта.

Психични разстройства
Депресията и други психични състояния могат да допринесат за появата на безсъние. Настроението и хормоналните промени могат да допринесат за нарушенията на съня както е вярно и обратното.

Медицински състояния
Известно е, че редица медицински състояния причиняват безсъние, като хронична болка, алергии и артрит. Рефлуксът, астмата и нарушенията на щитовидната жлеза също могат да причинят дискомфорт и да затруднят заспиването или заспиването.

Злоупотреба с лекарства или вещества
Някои лекарства, като лечение на обикновена настинка, алергии, заболяване на щитовидната жлеза и високо кръвно налягане, се смята, че причиняват безсъние като страничен ефект.

Фактори на начина на живот
Консумацията на кофеин или алкохол може да наруши моделите на съня, работата  от вкъщи до късно през нощта може да затруднява спирането. Дремките  през деня може също да доведе до безсъние за някои хора.

Коморбидност

Разстройството на съня може да се появи изолирано или съпътстващо с други състояния. Обикновено разстройството възниква при следните физически разстройства:

 • Диабет
 • Коронарна болест на сърцето
 • Артрит
 • Фибромиалгия
 • Хронична обструктивна белодробна болест

Освен това често се установява, че безсънието е коморбидно с различни психични разстройства, включително:

 • Биполярно разстройство
 • Тревожно разстройство
 • Депресивно разстройство

Какво причинява безсънието ви?

Подложени ли сте на голям стрес напоследък?

Имате ли депресивни и тревожни симптоми?

Преживели ли сте наскоро травматично преживяване?

Приемате ли медикаменти, които могат да повлияват качеството на съня?

Имате ли здравословни проблеми?

Достатъчно ли е тиха и удобна спалнята ви?

Добра ли е хигиената на съня ви, ставане и лягане по едно и също време?

Прекарвате ли твърде много време пред устройства вечер?

Можем да потърсим корена на безсънието си като изследваме вътрешния си свят и потърсим по-дълбоко причините. При различните хора безсънието е свързано с различни нива на психиката, тоест няма един подход към всички случаи. Не е добре да се неглижира и превръща в хронично състояние. Погрижете се за себе си!

Източници:

Снимка: Pexles Free Photos

Seow, L., Verma, S. K., Mok, Y. M., Kumar, S., Chang, S., Satghare, P., Hombali, A., Vaingankar, J., Chong, S. A., & Subramaniam, M. (2018). Evaluating DSM-5 Insomnia Disorder and the Treatment of Sleep Problems in a Psychiatric Population. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine14(2), 237–244. https://doi.org/10.5664/jcsm.6942

https://www.theravive.com/therapedia/insomnia-disorder-dsm–5-780.52-(g47.00)

MOVIMIENTO N в INSTAGRAM

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s