Ангелина Иванова за Фелденкрайс метод

За метода Фелденкрайс разбрах, преди 4-5 години покрай интересът ми към тренировки,  движение и психология, от книгите „Осъзнаване чрез движение“ и „Тяло и зряло поведение“ на Моше Фелденкрайс. Доста се свързах с теорията, стори ми се полезна и вярна, но ми беше трудно да приложа уроците. За съжаление тогава не открих място, на което да ходя на занимания и да се науча да прилагам движенията. През определени периоди съм се връщала към книгите и подчертаните пасажи, които с времето се увеличават, намирайки все повече пресечни точки с разбирането за човека като цялостно същество. Преди  няколко седмици ми попадна публикация, че в София вече има Фелденкрайс център и се записах на едно от безплатните занимания целящи да представят метода. Практиката беше водена от Ангелина Иванова, основател на центъра и обучител. Беше много ценен опит за мен и реших да я поканя да разкаже повече.

Може ли да се представиш с няколко думи?

Казвам се Ангелина Иванова и съм основател на Фелденкрайс център – София. Почти целият ми професионален опит е в сферата на обучението и развитието на хората, така че откриването на центъра за мен беше напълно естествена стъпка. Възприемам себе си като професионален ученик, тъй като обичам да уча и го правя доста ефективно, а така мога да помагам и на другите хора да се развиват и подобряват живота си.

Как би представила метода Фелденкрайс? Какво е това?

Фелденкрайс е практика и едновременно с това метод за учене, развиващ осъзнатост, който подобрява цялостното качество на живот. Методът помага на хората да се движат оптимално, здравословно и без излишно усилие. Това означава, че те развиват способност да постигат повече с по-малко, движенията стават ефикасни и елегантни. Движенията в практиката са бавни, леки и в комфортен обхват – без разтягане, без мускулно усилие и без напрежение. Търсим т.нар. интелигентно движение. Методът работи основно на ниво скелет и нервна система, така че оптималната стойка и движение се постигат по естествен и ненасилствен път.

Помниш ли какви бяха първите ти впечатления?

О, да. Бях впечатлена от гениалността на метода – от една страна толкова семпъл и логичен, а от друга страна – толкова дълбок и комплексен. Беше изумително как след една 30-40 минутна лека практика, веднага усетих значителна промяна – спокойствие, отпуснато тяло, изправена стойка, свобода и лекота в движението, подобрено настроение и дори увереност. Комбинацията от физически и психически ефект ми въздейства много силно.

Още след първия си месец на по-интензивна практика, забелязах значителни подобрения в пълнотата на дишането си, издръжливост в плуването, еластичност в бягането, по-пълноценна почивка и сън.

Какво ти хареса? Как реши да станеш треньор/практик (как е правилно да се казва)?

Моят опит с метода Фелденкрайс беше любов от пръв поглед. Бях абсолютно сигурна, че искам да го изучавам и не съм имала никакви колебания. Честно казано, много ми допадна философията, която д-р Моше Фелденкрайс влага в метода, основана на опита му като учител по джудо, учен физик и инженер. Обикновено подобни методи са твърде „източни“ и могат да бъдат доста абстрактни, докато тук има добър баланс.

Наричат ни учители по Фелденкрайс, тъй като това е преди всичко метод за учене, помагащ на хората да подобрят състоянието си чрез обучение, вместо да търсят лечение.

Какво ще рече „движение без усилие“? Това ли ли отличава метода от други практики?

Без усилие означава напр. да повишаваш гъвкавостта си без разтягане, което би могло да бъде неприятно и дори болезнено преживяване. В този случай Фелденкрайс метода постига гъвкавостта чрез ефективно отпускане и удължаване на мускулите, ре-организиране на движението, интегрирайки цялото тяло и по този начин освобождава движение, което е изглеждало невъзможно преди това. Допълнително тази приятна изненада повишава вярата ни в собствените ни способности.

     Как протича едно занимание? Има ли различни видове?

Груповите класове в метода Фелденкрайс се наричат Awareness Through Movement® (ATM) уроци, т.е. уроци за осъзнатост чрез движение. Тези уроци са директно свързани с функционални движения от ежедневния живот като оптимално ходене, безопасно повдигане на предмети,  по-пълно дишане, подобряване на позата в седнало и изправено положение и др. Уроците продължават около 45 минути. Най-често се правят в легнало положение и в различни позиции: по гръб, по корем или странично. Обучаващият води участниците през поредица от движения, които трябва да се правят внимателно и в комфортен обхват.

Съществува огромно ранообразие от уроци – от прости и с минимално движение, до комплексни и динамични.

 Разкажи за центъра, от кога работи, къде се намира, кои са треньорите?  Какво предстои като дейности?

Центърът отвори врати през септември 2021 година и се намира в Студентски град, София. В България в момента има пет акредитирани Фелденкрайс учители и всички те водят уроци в центъра. Има редовни занимания, специализирани месечни курсове и полудневни семинари с конкретна насоченост – подобряване на стойката, зрението, гласът, дишането и т.н. Планираме да каним и колеги-учители от други държави, така че да поддържаме интереса чрез повече разнообразие.

 По време на заниманието, но което бях ми направи впечатление как в някои моменти правя излишни движения или се напрягам. Това ли е целта, да забележим какви са нашите модели на движения, за да опитаме нови начини? На другия ден имах мускулна треска на единя пасец. Защо според теб?

Абсолютно. Първата стъпка, ако искаме да променим евентуални нездравословни навици е да започнем да ги забелязваме. Това е причината да правим движенията бавно и в комфортен обхват, така че съзнателно да проследяваме за излишно напрежение или прекалено мускулно усилие. Урокът предоставя условия да изследваме движенията си и да експериментираме с нови, вероятно по-ефикасни начини. Това не винаги е лесен процес, особено когато човек за първи път има досег с метода. С всеки следващ урок, се учим да усещаме все повече и повече и така постепенно запълваме картината в пъзела.

Системата на Фелденкрайс включва движение, усещане, проприоцепция. Как интеграцията чрез метода може да се приложи в поведението и в живота въобще?

Всъщност методът е директно свързан с реалния ни живот. Както казва самия д-р Фелденкрайс, всяко действие има 4 компонента: движение, усещане, чувство и мисъл. Всички те са част от метода. За развитието ние избираме да работим директно с движението, защото то е най-обективният компонент – може да се наблюдава. И тъй като всеки човек е система, тези елементи бидейки свързани в нея, взаимно си влияят. Така чрез промяна в движението, ние всъщност променяме своя начин  на мислене, начинът на възприемане на себе си и начин на взаимодействаме с другите хора. Например, научавайки се как да сме внимателни и да се грижим за себе си, ние ставаме внимателни и с другите.

Може ли да се практикува при дископатия и други състояния и нарушения?

Методът е изключително нежен и може да се практикува от всеки. При усещане на дискомфорт, намаляваме обхвата на движението, променяме позицията на тялото за повече удобство и дори е достатъчно само да си представяме движението, за да имаме позитивен ефект. Този аспект също е силно застъпен в метода.

Кое е най-вдъхновяващото за което се сещаш говорейки за Фелденкрайс?

Това, че има реални изследвания, доказващи, че методът е ефективно средство срещу стареенето.

Какво смяташ, че води хората в залата?

Хората са много разнообразни и имат различни нужди. По-атлетичните хора търсят повишаване на издръжливостта, гъвкавостта и намаляване на контузиите в спортните активности. Хората на изкуството искат да рафинират движенията си и да подобрят креативното си изразяване. Работещите дълги часове в седнало положение търсят облекчаване на дискомфорта, болката и напрежението. Възрастните поддържат здравето си и активен начин на живот. Тийнейджърите търсят изправена стойка и повишаване на самочувствието. Списъкът може да бъде много дълъг.

Има ли нещо, което би искала да кажеш накрая?

Мисля, че всеки българин трябва да има достъп до подобни практики, повишаващи качеството на живот и съм много щастлива, че имам възможност да допринеса в тази сфера.

Залата

Facebook страница на Фелденкрайс център – София

Страница: https://feldenkrais-sofia.com

И съвсем накрая няколко цитата от книгата на Моше Фелденкрайс „Осъзнаване чрез движение“:

„Коригирането на аза, самоусъвършенстването и постигането на пълна осъзнатост са просто отделни аспекти на самата идея за личностно развитие. Развитието предполага хармонична координация между структура, функция и реален резултат. Основно условие за тази координация е пълната липса на принуда, независимо дали налагана от самите нас или от други хора.“

„Много често индивидът толкова свиква със своята маска, че напълно се идентифицира с нея и вече не изпитва никакви органични пориви и удовлетворения.“

„Всяко тяло (и всяка личност) си има части, които индивидът напълно осъзнава и е наясно с тях. Почти всеки човек например усеща и си представя по-добре устните и връхчетата на пръстите си, отколкото тила и предмишниците си. Пълният и изчерпателен образ на аза, обхващащ всяка част на тялото – плюс всички усещания, чувства и мисли – е идеал, който досега е бил трудно постижим поради собственото ни невежество.“

Снимки: Личен архив Ангелина Иванова

MOVIMIENTO N във Facebook и Instagram

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s