Партньорство във връзката

Защо се провалят връзките? В началото всичко е страхотно, влюбваш се, чувстваш че си открил „правилния“ човек, но любовта се оказва недостатъчна за изграждането на стабилна връзка. Оказва се важно във връзката да се изгради и партньорство. Партньорство, в което „Ние“ е по-важно от „Аз“. Това изисква време, практика и доверие. То е свързано с това да харесвате себе си и другия, да подхождате с грижа един към друг, да се усещате цели и завършени, но не и зависими един от друг. Носи чувство за автентичност, приемане, самочувствие. Една връзка може да се развие така, че да носи комфорт и съзидателност, а не да запълва празнини и  тревожност. Не е лесно, има много фактори, който влияят – миналата история, стила привързаност, личностни характеристики, настоящата ситуация, която сама по себе си носи стрес, а ресурсите са недостатъчни или имат нужда от развиване. Винаги обаче може да се започне процес към промяна и търсене на път към разбирането на себе си и другия.

Във връзката присъства партньорство когато имайки разминавания и несъгласия двамата души част от двойка целят не толкова да доказват, че са прави, а по-скоро търсят път към доближаване и не се страхуват да са уязвими един с друг. Разбира се, че не се получва всеки път, нормално е. Въпросът е да опитваме в трудни моменти на неразбирателство или спор леко да се отдалечим от конкретната ситуация и да погледнем какво се случва между нас с партньора ни всъщност. Какво ни казва езика на тялото – нашето и неговото. Можем ли за секунда, две да разтеглим времето, да поемем дъх и да видим, усетим и почувстваме тук и сега тялото си, какви сигнали ни дава? Какви мисли ни минават в момента?  Често това действа успокояващо и дава възможност за мислене и ползотворност. Понякога помага да се направи нещо като обсъждане и анализ на спора сякаш обсъждате двама души, които гледате отстрани.

 Да кажете на партньора си как Ви е накарало да се почувствате нещо, което е казал, а не как той Ви кара да се чувствате. Това би накарало човека да не се почувства обвинен или нападнат. Вие споделяте своите чувства по отношение на казаното, така се  отваря пространство за свързване и емпатия. Насочваме вниманието към конкретно нещо, което е казано или действие, не към цялата личността. От друга страна оставяме възможността за промяна на начина, по който се чувстваме в нас самите.

Приемаме ли себе си и другия в цялост? Това е друг важен въпрос. Приемаме ли се с всичките си положителни и отрицателни качества или се идентифицираме само с една част. Зрелите отношения предполагат и процес на опознаване на себе си. Инвестирането на качествено време във връзката е един от начините да показваме любовта си един към друг. Да говорим. Интересен събеседник ли е човека до нас, любопитни ли сме към това, което мисли по дадена тема, вдъхновява ли ни да се развиваме? Усещаме ли подкрепата му? Можем ли да благодарим, има ли уважение и грижа? Получаваме ли това, от което имаме нужда, знаем ли от какво имаме нужда, заявяваме ли нуждата по ясен начин? Интересуваме ли се от нуждите на другия? Виждаме ли се взаимно?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s