Думи с Руми

https://www.facebook.com/dumisrumi/

Руми е един свеж човек с чувство за хумор.   С червена коса, прекрасна усмивка, знам  че обича танците, а съм я виждала и да вдига тежести. Прилича на човек, който е добър в областта си не само защото е експерт в нея, но и защото развива  цялостно личността си. Здравословно позитивна. Руми е логопед.  Когато дъщеря ми беше на 5 се свързах с нея за консултация заради проблемно „р“. Тогава я видях във вихъра й, когато докато се забавляваха с  хлапето и разговаряше с мен, неусетно го  обследва. Днес на гости в Movimiento N e логопедът Румяна Иванова.

  Коя си ти всъщност и къде работиш?

Казвам се Румяна Иванова – родена съм в Бургас, живея в София от 16г. насам. Страстен меломан и библиофил от ранна детска възраст. Спортен любител – в детските и тийнейджърските години, свободното ми време бе разпределено между плуване и класически балет, допреди няколко години тренирах капоейра (бразилско бойно изкуство). В момента – мобилност и кондиционни тренировки.
Изключително много обичам музиката – дългo време свирех на пиано, а след това бях част от група по батукада (вид бразилска перкусионна музика).

Относно работата си – работя като логопед в една от столичните гимназии (73 СУ «Владислав Граматик»), паралелно с това имам кабинет – „Думи с Руми“, а също така поддържам страница във facebook със същото име.

 Какво е да си логопед, кое те привлече към тази професия, какво ти носи?

 Логопедичната професия е това, с което се занимавам от 12 години. Интересът ми беше провокиран от възможността да работя и помагам на деца и техните семейства.

  Логопедията е наука, която включва в себе си изключително сериозни познания по медицина (неврология, анатомия, физиология, генетика, уши-нос-гърло), също така – стадии на детско развитие/базови умения при бебетата, умения за общуване, игра и социални знания, не на последно място – компетентности в сферата на съответния, говорим в дадената страна език и неговите специфики.

Откакто започнах да се занимавам с логопедия, съм научила много – как да бъда отговорна, да проявявам грижа към хората, с които работя; да не забравям, че срещу мен има малки хора, които понякога носят много големи емоции, а съответните им моменти на радост, тъга, гняв – никога не бива да бъдат приемани пренебрежително. Като обобщение – кара ме да искам да правя най-доброто, на което съм способна за децата.

Имаш ли подчертан интерес към определена проблематика в областта, с какви случаи работиш?

Работя с деца и ученици от 1-13г. Възрастовият диапазон е доста обширен – освен като умения, които децата следва да имат, но също така и като отделни специфики за дадената възраст. Поради тази причина, имам интереси в сферите на сензорната интеграция (най-общо казано преработката на постъпваща сетивна информация по общо 8-те сетивни канала), терапия при лицево-челюстни специфики, хранителната терапия, езикови нарушения, нарушенията, свързани с процесите на четене и писане (дислексия и дисграфия).

Разкажи накратко какво представляват най-честите нарушения, с които работиш?

Обикновено родителите се обръщат към мен и колегите ми, когато малчуганът не говори/говори значително по-малко от връстниците си или това, което казва, се разбира трудно от околните. Също така в случаите, когато детето не изговаря определени звукове или ги замества с други. Тогава, когато приема много малък брой храни или има особености, свързани с начина на преглъщане, повлияващи развитието на захапката и зъбните редици. Работим също така с дечица с аутизъм, неврологични и генетични заболявания и др.

Един от най-честите въпроси е кога да се потърси консултация с логопед? Кои са индикациите, че това е необходимо?

При притеснения, свързани с начина, по който детето говори, е добре такава консултация да се направи възможно най-скоро. Индикациите могат да бъдат различни в зависимост от възрастта – дали детето посочва с пръст желани предмети и обекти, обръща ли се, когато бъде повикано по име, умее ли да използва общоприети жестове; по какъв начин и дали общува с възрастните у дома (и извън него), а също и с деца; по какъв начин играе; как и дали говори; харесва ли песнички и др.

Има ли митове, свързани с посещенията при логопед?

Едно от нещата, които все още чуваме в ежедневието е, че детето ще проговори („Чичо му проговори на 6, пък пак стана професор“) дори и това да не се случва в момента. Обикновено зад това детето да не говори, има не само една причина. Неглижирането на този тип специфики, в голям процент от случаите, води до затруднения при усвояването на последващите умения.

Какви качества са нужни, за да си добър специалист?

Не бих могла да кажа, че има общовалидно правило. Това, което мога да кажа е, че не бива да спираме да се стремим да постигаме най-доброто, а също – да не забравяме, че срещу нас стоят хора – със своите лични истории, емоции, преживелици и знания.

Със сигурност, за да има преодоляване и подобряване на определено състояние, е нужно родителите да са ангажирани и подкрепящи. Какво трябва да правят или/и да не правят родителите? Кои са грешките, които често допускаме?

Основното, за да може детето да върви напред, е препоръките, дадени от логопеда, да бъдат прилагани у дома. Целта на този тип кратки програми е малчуганът да знае, че част от това, което се прави в кабинета, се случва и вкъщи. Когато процесът е едностранен, обикновено се получава т.нар.“кабинетен напредък“ – т.е. детето успешно се справя по време на терапевтичните си сесии, но извън кабинета, това не се получава.

Как се отразява на изграждащата се личност едно комуникативно нарушение? По-затворени ли са децата, които заекват или не могат да казват „р“? Подиграват ли им се в училище/детската градина/на площадката?


Факторите, оказващи влияние върху детето, което има особености, свързани с комуникацията, не са един или два. Обикновено част от децата имат представа за начина, по който говорят и че невинаги биват разбирани от околните. Има деца, които са по-притеснителни, а има и такива, които общуват с охота и търсят съмишленици в игрите. Що се касае до подигравките, там също няма единно правило. Донякъде мога да дам пример, връщайки се към своите детски години – в класа ми имаше момиченце, което имаше вродена цепнатина на устната и небцето. Поради анатомичните  и физиологичните особености, част от начина, по който говореше, бе специфичен. Не си спомням да е била обект на подгиравки. Същевременно има дечица, при които нещата не стоят по гореописания начин.

Как влияят на децата различните устройства, гледането на телевизия и смартфони? Вярно ли е, че употребата им прави децата по-лесно възбудими, по-късно проговарящи и въобще влияят негативно на развитието им? Къде е здравословната граница?

Темата за устройствата е доста обширна и обект на множество изследвания.  Едни от последните данни сочеха, че бебетата не бива да имат достъп до такъв тип приспособления, а при децата – времето не бива да надвишава един час дневно. Прекомерната употреба на този тип уреди лишава малчуганите от развитие на уменията за търсене на стратегия по превръщане на скучното в интересно и забавно. Екраните се превърнаха в заместител на общуването, а това, което е важно за всички нас, е да имаме именно общуване с хора. За децата това е от изключителна значимост, тъй като в процеса на комуникация виждат как да реагират в определени ситуации – какво да кажат или да не кажат, както и начините, по които да кажат това, което искат и което е важно за тях.

Името на блога ми означава „движение“. Това за мен е една от най-големите думи. В контекста на комуникативните нарушения какво е  движението? Един учен споделя, че според него мозъците съществуват, за да произвеждат сложни и адаптивни движения. Сякаш всичко може да се сведе до движението. Как се отразява включването на спорта, тренировки, разходките сред природата заедно с терапията на комуникативните нарушения?

Като човек, който от детските си години се занимава с различни видове спорт, съм на мнение, че движението и спортът са това, което ни помага и учи, едно своеобразно, несвършващо шише с витамини. Продължават изследванията, свързани с ползите и влиянието на спорта върху мозъчните зони, а от там и върху уменията при прилагането им на практика.

 Прекарваме ли достатъчно време с децата си? Умеем ли да комуникираме пълноценно с тях? Четем ли достатъчно, играем ли, забавляваме ли се, вдъхновяваме ли се достатъчно от тях?

Мисля, че времето, прекарано с децата, е незаменимо. Дали е достатъчно, не мога да бъда категорична, тъй като за всекиго, това е процес с различно качество и времетраене. Това, което ме питаш, са въпроси, които според мен, е важно да си задаваме ежедневно. Но също и да не забравяме да виждаме и чуваме децата. Както гласи един цитат Барбара Джонсън «За да можем да бъдем в спомените на децата си утре, трябва да присъстваме в живота им днес».

 Какво ново научи от децата напоследък?

Опитвам се да се уча от тях всеки ден, понякога не толкова успешно, колкото  ми се иска. Последното, което научих, беше една нова броилка и малко по-различна игра на ластик.

 Коя е последната смешка, виц или забавна история, която можеш да споделиш?


В работата ежедневно се случват ситуации, в които се смеем с децата. Една от любимите ми случки беше с едно дете, което си играеше с играчка с много малки части.
– Какво правиш – питам аз, защото не виждам какво е взел, за да си играе. Той отговоря:
– Развивам си фината металика (вместо моторика).

 Нещо, което не питах, а е важно…


Може би какво е това, към което са пристрастени логопедите? Играчки. Обикновено хората купуват различни предмети. Това което кара един логопед да се радва като малко дете, са новите игри и играчките.

 10- те – най- важни думи за Руми са…

  • Общувам
  • Помагам
  • Не наранявам
  • Играя
  • Смея се
  • Приятелство
  • Музика
  • Танц
  • Книги
  • Уважение


Снимки – личен архив

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s