Тест Renault ZOE

Излизам аз през вратата а той (почти на четири) застава  на прага да ме изпрати, влиза в ролята на родителя, вдига пръст и нарежда няколко  пъти докато слизам по стълбите: „ И мамо, да си много внимателна с колата с батериятаааа!“ Ще тествам технология, която в неговите активни години може би вече ще е масова и ще идва следваща на хоризонта.

За пръв път карах електромобил като участник в тестдрайв на Renault Zoe. Имам емоционална свързаност с това име, тъй като дъщеря ми се казва Зои (от гръцки Живот)

Тестването  се проведе в Ботаническата градина, много подходящо място предвид посланието за екологичност. Маршрутът включваше Околовръстния път и Драгалевци.  Имаше  презентация, от която запомних, че ZOE може да измине 300 км с едно зареждане на батерията (смесен цикъл). Зареждането може да се извърши както на зарядна станция, така и в контакт у дома. (времето за зареждане разбира се варира ). Литиево-йонната батерия се  намира под пода, което дава голяма  стабилност заради снижаването на центъра на тежестта. Също така разхода се влияе в голяма степен от температурата на околната среда.  Имах инструктор, който да подкрепя безопасното и максимално оптимизирано шофиране. Тестването на електромобил в комбинация с инструктор ме постави в нова ситуация, която изкара на показ определени генерални грешки в шофирането ми свързани с недотам оптимални движения и чести колебания в поддържането на постоянна скорост. Отчитам като много полезно професионалния поглед защото  често не чуваме макар и градивните забележки от близки, така че неутралния поглед дава поле за развитие и подобряване.  

Да караш електромобил било като да караш автоматик, само че аз и автоматик не бях карала. Дискомфорт имах заради това, че левия крак трябва да  остане неактивен, но навикът за натискане на съединител на няколко пъти изплуваше. Другото ново беше много чувствителната спирачка. По време на шофиранено постепенно свиквах с новостите, отпуснах си и успях да оценя колко лесно е да се кара електромобил.  Всичките ми преживявания по време на шофирането се случваха в тишина от липсата на шум от двигател и превключване на скорости.  Освен да тествам колата имах и задачата да слушам съветите на инструктура за максимална икономичност тъй като участвах в един вид състезание с други участници за най-нисък разход на енергия.  Накрая се оказа, че не просто съм пестила енергия, че даже се прибрах с актив от два километра. При старт на 254 км финиширах на 256 км. Получих награда – страхотно растение от Cactus lab, които проведоха и уъркшоп  на събитието.

Не съм сядала на задните седалки и нямам впечатления, но шофиьорското място е доста комфортно, също така впечатление ми направи дълбочината на багажника. Задните врати нямат обичайно изглеждащите дръжки за отваряне, а дискретно се намират в ъгъла на прозореца създавайки по-минималистичен вид.

Екологичност, ефективност, пестене на енергия са думи, на които ще обръщаме все повече внимание. Електромобилите са освободени от плащане на местен данък, както и паркирането в синя и зелена зона за тях е безплатно. Мрежата от зарядни станции в страната продължава да се развива. Може би  към момента ни е по-лесно да  свикнем с  хибридните модели, но тепърва предимствата на електромобила ще се осмислят и приемат, технологията ще се усъвършенства.

Връщам се в началото и най-важното е  каквото и да караме  да сме внимателни. Да сме внимателни както относно правилата за движение и поведението си на пътя, така и относно стила си на шофиране и неговото подобряване, а и  с правилната и адекватна експлоатция на превозното средство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s