Спирала като спирала

Вътрешният свят се процежда през очите. Щастливи, тъжни, уморени или безлични те са Космос когато се приближиш достатъчно близо и ги видиш.

Очите изглеждат още по-красиви, когато се подчертаят,  зрителният контакт е много важна част от комуникацията със себеподобните, а когато искаш да те чуят и видят привличането на вниманието е цел. 


Ролята на тази четина или мигли е да  предпазва очите от прах и дребни насекоми, смята се, че може би са и вид сензори, които отново имат предпазваща роговицата функция. Ние влагаме средства за да  мажем с черна вакса миглите си.

Като направя една груба статистика годишно използвам около 5 спирали.  Тук влизат купени от мен  и подарени, а те от своя страна биват сполучливи и несполучливи избори. Това е грубо 80- 150 лв. годишен разход, може и повече в зависимост от класа козметика.  Да, спиралата за мигли не е нещо от първа необходимост, лукс е. Затова не трябва да се гледа с лека ръка на избора й тъй като един лош избор е равен  на неудовлетвореност и едни пари хвърлени на вятъра.  Не се прекланям и не благоговея пред определени продукти и марки. Не се заривам с излишни покупки, рядко купувам нова спирала преди старата да е на свършване. Опитвам се да надмогвам поривът за вечното търсене на новото, понякога успявам. Както винаги ще има по-красиви, по-млади и по-добре справящи се в живота хора, така ще има все по-нови и по-обещаващи формули и продукти.

Спиралата е един от най- търсените продукти за грим, подлежи на честа подмяна – използва се ежедневно и изсъхва с времето. Една спирала е годна 6 месеца след отваряне.  Преди време, когато бях грим-консултант жените искаха от спиралата тези неща:

  • да не слепва миглите
  • да прави миглите по-дълги
  • да извива 
  • да създава обем
  • да не се рони
  • да не дразни очите
  • да не напластява
  • да се чисти лесно

Моите изисквания и днес са си същите, но последните години живеем във време на дивото консуматорство и „Черен петък“, а пазарът на козметика няма нищо общо с този отпреди 10 години, с предлагане на нови и нови продукти,  социални медии  от които с един клик имаме достъп както до  полезна информация така можем и да се удавим в море от ревюта в търсене на отговора на въпроса „Коя е най-добрата спирала?“  Желанието да имам най-новото не може да бъде задоволено, затова се радвам на наличното и преправям въпроса на „Коя е най-добрата спирала да мен?“ Персонализирането е начинът да отсеем. Първо ограничавам избора ценово, слагам си лимит, после приоретизирам  по важност на желания ефект. 

Гримирането на миглите може да бъде естетично,  да създава драматичност и  съблазнителност в погледа. Има обаче и много примери в другата крайност, тя е свързана с прекаляване с продукти и превръщането на едни иначе красиви хора в гротеска. Във времето на Инстаграм и селфитата очите трябва да бъдат неестествено „отворени“, а  миглите големи, често изкуствени, но тази естетика не е моето нещо.

Аз залагам на по консервативни похвати. Не харесвам изкуствени мигли, не харесвам натрупана и „тежка“ спирала върху миглите.  Това, което върши работа за мен е подчертаване на наличното каквото и да е то.  Най-добрата спирала за мен би трябвало да   разресва добре, да обхваща и по-късите мигли, а обемът, който се създава да не е от пренатрупване на продукт и слепване на миглите. Не трябва да стоят като клечки. С четката трябва да извивам,  миглите ми са сравнително  прави, особено на лявото око.  Консистенцията не трябва да е нито много течна, нито много суха. Има спирали, които след 2-3 седмици използване започват да вършат добра работа, други са по-сухи още с отварянето.  С тези изисквания си мислех, че почти всяка спирала би могла да се справи защото все пак не дотам добрата консистенция би могла да се компенсира с една добра техника на нанасяне. Спиралата, за която ще стане въпрос обаче ми показа, че на пазара съществуват всъщност доста отличаващи  се от масата продукти.

Става въпрос за  Angel Eyes  на Artdeco. Черна, 10мл., 26,90 лв. Вероятно това е един от топ продуктите на марката. Използвам спиралата вече повече  от месец. Нямам никакви забележки. Първо впечатление прави четката. Конусообразна е  и благодарение на по малката си предна част обхваща обхваща и по късите косъмчета  и така тушът е нанесен равномерно. С няколко движения миглите стоят оформени като продуктът е полепнал върху всяка  по отделно. Консистенцията е кремообразна, с точната  гъстота, няма ронене. Нанасям  на два слоя.

Предишната спирала, която ползвах беше на Revlon, Mega Multyplier (ревю instagram)  с фибри за обем и дължина, в момента струва  около 22 лв. и е 8,5 мл. Не бих се върнала към нея след Angel Eyes. Тя на практика няма минуси и не знам с какво ще ме впечатли следващата.

Колкото важна е формулата, толкова важна е и техниката на нанасяне. Наистина добре изглеждащите мигли са неслепнали и извити. Нанасянето трябва да обхваща миглите от корен. Ако са прекалено прави една извивачка за мигли ще реши до някъде въпроса. 

За да придам илюзия за обем слагам черен молив съвсем леко в основата на миглите отгоре, както и във вътрешната страна на клепача само в ъгълчето. Когато сенките са по светли на този фон миглите изглеждат по-дълги.

Хубаво е миглите да се разресват със суха четка след нанасянето на спиралата. Може да е от някоя стара спирала. Така излишните натрупвания на продукт се махат и миглите изглеждат по-естествено.

Ако миглите са редки и падат при махане на спиралата може би е добре да се ползва основа под нея и някакъв подхранващ продукт.

DSC_6808
Докато позиционирам продукта  някой си паркира колата и ми хареса така.

 

page12

IMG_3817

Едно мнение за “Спирала като спирала

  1. Pingback: Някакъв ежедневен грим – MOVIMIENTO N

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s